ESAKE BCL

Check-up για σωστή επανεκκίνηση μετά τις διακοπές

Ο Σεπτέμβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας. Μετά τις ευχάριστες καλοκαιρινές «ατασθαλίες» οι προληπτικές εξετάσεις βοηθούν στην επαναρύθμιση του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, μάθαμε όλοι να μην θέτουμε την υγεία μας σε δεύτερη μοίρα. Οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την λοίμωξη COVID-19, αποτέλεσαν για πολλούς από εμάς δικαιολογία να αναβάλουμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις ή τους προγραμματισμένους ελέγχους (check-up), σε διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο. Επιπλέον, λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων και των πιεστικών προγραμμάτων, συχνά η φροντίδα της υγείας παραγκωνίζεται.

Το να ελέγχουμε κατά διαστήματα την κατάσταση την υγείας μας, πηγαίνοντας στους αρμόδιους γιατρούς και πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς αυτό βέβαια να καταλήγει σε υπερβολή, είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Ανάμεσα στις πάρα πολλές εξετάσεις που υπάρχουν, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτές που θα μας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην πρώιμη διάγνωση κάποιας παθολογικής κατάστασης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση μιας νόσου, να την θεραπεύσει και κυρίως, να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την μακροζωία.

Ώρα για Check–up!

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τον Σεπτέμβριο τον καταλληλότερο μήνα για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα και να προσαρμοστούμε στη… σκληρή πραγματικότητα. Οι διακοπές αποτελούν κι επίσημα πια μια γλυκιά ανάμνηση, καθώς οι ενήλικοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ το πρώτο κουδούνι στο σχολείο, σε λίγες μέρες, σηματοδοτεί οριστικά και το τέλος των διακοπών για τους μικρούς.

Είναι, λοιπόν, ο μήνας κατά τον οποίο όσοι έχουν παραμελήσει τις θεραπείες τους και είναι πλήρως απορρυθμισμένοι, χρειάζεται τώρα να πειθαρχήσουν στο αυστηρό πρόγραμμα και στις νέες εξετάσεις που θα τους συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός τους. Όσο για τα παιδιά, είναι η εποχή που πρέπει να κάνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για το καθιερωμένο ιατρικό σέρβις, ώστε να ξεκινήσουν με δύναμη και αισιοδοξία τις αθλητικές τους δραστηριότητες και όχι μόνο, προτού επιστρέψουν στα θρανία.

Προληπτικός έλεγχος εν μέσω πανδημίας

Αναγνωρίζοντας την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο Όμιλος Affidea παρέχει ειδικά προγράμματα εξετάσεων και εξατομικευμένη φροντίδα για όλη την οικογένεια, με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα προγράμματα υγείας είναι προσβάσιμα σε όλους και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των εξεταζόμενων, ενώ δεν απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όλα τα πακέτα ιατρικού check-up, υψηλής διαγνωστικής αξίας για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε συνδυασμό με την δερματολογική εκτίμηση και βεβαίωση, προσφέρονται μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2022 σε προνομιακή τιμή στα διαγνωστικά κέντρα Affidea και στα δερματολογικά κέντρα City Med του Ομίλου Affidea πανελλαδικά. Η κίνηση αυτή έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι δεν μπορούμε να παραμελήσουμε την υγεία μας και να καθυστερήσουμε τις βασικές εξετάσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κορονοϊός μπορεί να υπάρχει, αλλά ο προληπτικός έλεγχος της υγείας παραμένει επίσης προτεραιότητα. Όπως επισημαίνει ο Όμιλος Affidea, αυτό το φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται «Φροντίζουμε τον εαυτό μας. Φροντίζουμε ο ένας τον άλλο». Γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία!

Η αξία της Πρόληψης για την υγεία μας

Ακόμη κι ένα απλό check-up μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το αν υπάρχει προδιάθεση για κάποια πάθηση ή να γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο. Όταν λέμε check-up, εννοούμε τον τακτικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

– Εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα κ.ά.
– Ιατρική και οδοντιατρική εξέταση

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δίνουν στον γιατρό μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας, ενώ οι πρόσφατες εξετάσεις μπορούν να συγκρίνονται με μελλοντικές ή προηγούμενες και να παρέχουν στοιχεία για την εξέλιξη της υγείας μας.

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τσεκάπ

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις είναι συνάρτηση των αρχικών ευρημάτων, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας ή της κληρονομικής προδιάθεσης. Αν κάποιες εξετάσεις βρεθούν παθολογικές, η συχνότητα επανάληψης πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό ο οποίος συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και τη γενική κατάσταση του ατόμου.

Απαραίτητες εξετάσεις έως 18 ετών

– Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος ειδικά για όσα παιδιά πρόκειται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό
– Επί θετικού οικογενειακού ιστορικού για κάποιες παθήσεις, ειδικές εξετάσεις, όπως χοληστερίνη, σάκχαρο κ.λπ.

Απαραίτητες εξετάσεις από 30 έως 40 ετών

– Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων
– Καρδιογράφημα
– Τεστ κοπώσεως
– Για τις γυναίκες: υπερηχογράφημα μαστών και/ή μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ

Απαραίτητες εξετάσεις από 40 έως 50 ετών

– Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων
– Καρδιογράφημα
– Τεστ κοπώσεως
– Για τις γυναίκες: υπερηχογράφημα μαστών και/ή μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ
– Για τους άνδρες: έλεγχος προστάτη (PSA)

Απαραίτητες εξετάσεις για άνω των 50 ετών

Ο έλεγχος οφείλει να γίνει τακτικός εάν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και πιο εξειδικευμένος εφόσον αυτό απαιτείται.

– Έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση
– Μέτρηση οστικής πυκνότητας για τις γυναίκες, η οποία μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση πριν εμφανιστεί ένα κάταγμα και να επιτρέψει με βάση το αποτέλεσμα να γίνει πρόβλεψη του μελλοντικού καταγματικού κινδύνου
– Μέτρηση PSA για τους άνδρες

Εξετάσεις αίματος και ούρων που πρέπει να περιλαμβάνει ένα τυπικό check–up

– Γενική εξέταση αίματος
– Τριγλυκερίδια
– Ολικά λιπίδια
– ΤΚΕ
– HDL χοληστερίνη
– LDL χοληστερίνη
– Σάκχαρο
– SGOT
– SGPT (τρανσαμινάσες)
– Ουρία
– Λευκώματα ολικά
– Γενική εξέταση ούρων
– Ουρικό οξύ
– Λευκωματίνη
– Σφαιρίνες
– Χοληστερίνη ολική
– Κρεατινίνη
– Αλκαλική φωσφατάση
– Σίδηρος και φερριτίνη

Με την καινούργια χρονιά, λοιπόν, ας φροντίσουμε τον εαυτό μας και ας βάλουμε στο πρόγραμμα το απαραίτητο check-up, ώστε να κερδίσουμε εκτός από επιπλέον χρόνια ζωής και ποιότητα ζωής.