Ο Προμηθέας Πάτρας δεν είναι απλά ένας αθλητικός Σύλλογος, αλλά, πολύ περισσότερο, ένας ζωντανός Οργανισμός, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιείται. Ως μέλος της κοινωνίας, αλληλεπιδρά άμεσα με αυτήν, οπότε οφείλει να έχει αίσθηση της ευθύνης απέναντι της και να λειτουργεί με τρόπο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.
Στόχος της αναπτυξιακής πολιτικής είναι να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες δηλαδή για κοινωνική και αθλητική ευημερία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη ευημερία τόσο του Οργανισμού, όσο και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής του Συλλόγου, στοχεύοντας όμως όχι μόνο στην βελτίωση των αθλητικών χαρακτηριστικών των νεαρών αθλητών μας, αλλά, πολύ περισσότερο, στο να τους παρέχουμε τίς προϋποθέσεις και τα κατάλληλα εφόδια ώστε να διαμορφώσουν ισχυρή προσωπικότητα και να γίνουν συνολικά καλύτεροι άνθρωποι. Η φιλοσοφία αυτή αντανακλά τον αξιακό κώδικα του Οργανισμού και συνοψίζεται στο μότο: “Good athlete, better person“.
Με τον ίδιο όρο τιτλοφορείται και το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού, το οποίο αποσκοπεί στην διαπαιδαγώγηση των προπονητών μας, των αθλητών και των οικογενειών τους, μέσω της δημιουργικής συνεργασίας με Κοινωνικούς Φορείς. Οι δράσεις του Προγράμματος αφορούν του τομείς της εκπαίδευσης, της σωματικής και ψυχικής υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καλλιέργειας κοινωνικής ενσυναίσθησης.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 άρχισε η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, με τον Προμηθέα να συνάπτει σύμφωνα συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ». Στην συνέχεια στο πρόγραμμα εντάχθηκαν το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS», ο Σύλλογος για την εκπαίδευση επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές Πάτρας», το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων «Φροντίζω» και η Δομή Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
«ΑΛΚΥΟΝΗ»
Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο (Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας) ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τον Ιούλιο του 2003, στην πόλη της Ναυπάκτου και στην ευρύτερη περιοχή, όπου στο χώρο αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη μέριμνα Α.Μ.Ε.Α. άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα.
Πρωτεργάτες στη δημιουργία του Συλλόγου είναι γονείς-κηδεμόνες ανθρώπων με αναπηρίες, που το μέλλον τους δυστυχώς είναι αβέβαιο, καθώς και πρόσωπα ή φορείς που ευαισθητοποιούνται σε παρόμοια κοινωνικά ζητήματα στην περιοχή.
Η συνεργασία του Προμηθέα με την «ΑΛΚΥΟΝΗ» εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δράσης μπάσκετ χωρίς αποκλεισμούς, που δίνει την δυνατότητα άθλησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται τα μέλη της Ακαδημίας του Προμηθέα πάνω σε τομείς που σχετίζονται με τους συνεργαζόμενους Φορείς.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 τα ωφελούμενα άτομα του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Promitheas Park, όπου ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα προπόνησης που έχει σχεδιαστεί από τους προπονητές του ΑΣΠ Προμηθέα, ενώ στο προσεχές μέλλον θα συμμετάσχουν και σε συμπληρωματικές δράσεις, ώστε συνολικά να επιτευχθεί ο στόχος της συμπερίληψής τους στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Παράλληλα, με την συμβολή του επιστημονικού προσωπικού του συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» και των άλλων συλλόγων της δράσης θα διοργανωθούν ημερίδες και παρουσιάσεις που θα έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών της ακαδημίας του Προμηθέα και των γονιών τους για ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ανάγκη για κοινωνική ένταξη των ατόμων με Αναπηρία.
«Παιδικά Χωριά SOS»
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 136 χώρες, με σκοπό την προστασία παιδιών που στερούνται ή κινδυνεύουν να στερηθούν τη φροντίδα των βιολογικών τους γονιών. Tα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν τις οικογένειες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας, ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει με αγάπη και σεβασμό. Όταν, για σοβαρούς λόγους, ένα παιδί δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη βιολογική του οικογένεια, παρέχουν ένα εναλλακτικό περιβάλλον φροντίδας, είτε σε οικογένειες αναδοχής είτε, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σε ένα Παιδικό Χωριό SOS. Στην Ελλάδα λειτουργούν 4 Παιδικά Χωριά SOS, 1 Παιδικό Ξενώνα SOS, 2 Προγράμματα Αυτονόμησης Νέων Ενηλίκων, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας λειτουργεί από το 2017, με στόχο την υποστήριξη οικογενειών σε κρίση και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και αφορούν στη συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς, την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών / εφήβων και γονέων, τη Λογοθεραπεία, την Ειδική Αγωγή για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τις Ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, τη Δημιουργική Απασχόληση παιδιών, την υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχα το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής υποστήριξης Πάτρας λειτουργεί από το 2019 προσφέροντας καθημερινά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Δημοτικού καθώς και σε μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου.
«Μαχητές Πάτρας»
Ο Σύλλογος για την εκπαίδευση επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές Πάτρας» ιδρύθηκε το 1999 από γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση, που επιθυμούσαν για τα παιδιά τους έναν φιλικό, ζεστό χώρο δημιουργικής ενασχόλησης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους. Το 2004 συγκροτήσαν ένα εργαστήριο προεπαγγελματικής κατάρτισης με άξονα την κατασκευή χειροτεχνημάτων και την εικαστική δημιουργία και στόχο την προετοιμασία των νεαρών πια ενηλίκων για ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (εκμάθηση συμπεριφορών εργασίας και απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων εργαστηρίου).
Από το 2011, στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α, ο Σύλλογος λειτουργεί σαν Κέντρο Διημέρευσης, ενώ την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» ως φορέας διαχείρισης ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου / Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για νεαρούς ενήλικες με νοητική υστέρηση.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Προμηθέα, οι «Μαχητές Πάτρας» συμμετέχουν στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Euroleague Basketball με τίτλο «One Team». Μέσω του προγράμματος οι ωφελούμενοι των Μαχητών έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικά και αθλητικά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση των προπονητών της ακαδημίας του Προμηθέα, να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες και αξίες.
«Φροντίζω»
Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας το 2009 με τη συμμετοχή εθελοντών από το χώρο της υγείας & κοινωνικής φροντίδας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και την γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους.
Ο Προμηθέας και το «Φροντίζω» συνεργάζονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αθλητών για θέματα που αφορούν άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια και νόσο Alzheimer, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με άνοια. Επιπλέον, οι αθλητές του Προμηθέα θα συμμετέχουν σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και τις δράσεις του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω».
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης η πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Σκοπός της συνεργασίας του Προμηθέα με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της αθλητικής κοινότητας, καθώς και η προώθηση της κουλτούρας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στα παιδιά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αμοιβαίας υποστήριξης, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις στους αθλητές των ακαδημιών, στους προπονητές, στους γονείς και κηδεμόνες, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους που πιθανά να αντιμετωπίσει ένα παιδί.
«Μέριμνα»
Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Aτόμων με Νοητική Υστέρηση η «ΜΕΡΙΜΝΑ», ιδρύθηκε το 1969 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδρεύει στην Πάτρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιφανείας 4.000 τμ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ., του οποίου τα 4 μέλη προέρχονται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ» ΜΕΡΙΜΝΑ και τα 3 μέλη ορίζονται από το Δήμο Πατρέων. Επισημαίνεται, ότι τα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.
Το Κέντρο εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μέσα από διάφορα προγράμματα που υλοποιεί. Οι ωφελούμενοι του Κέντρου συμμετέχοντας σε τμήματα υποστήριξης, επαγγελματικής και προεπαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνουν υπηρεσίες αξιολόγησης και διάγνωσης, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ενώ παρέχεται και υποστήριξη – συμβουλευτική στους φροντιστές τους. Ενδεικτικά, λειτουργούν Εργαστήρια Βιβλιοδεσίας, Διακοσμητικής, Κηπουρικής, Σαπουνιού, Αγγειοπλαστικής, Κατασκευών, Γενικής χειροτεχνίας, Ξυλουργικού, Πληροφορικής ενώ λειτουργεί και Μουσικό Εργαστήρι. Περαιτέρω δε, παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας, ατομικής εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας σε άτομα χρήζοντα εξειδικευμένων υπηρεσιών.
«18ο Γυμνάσιο Πατρών»
Το 18ο Γυμνάσιο Πατρών ιδρύθηκε σύμφωνα με το Πρ.Διάταγμα 326 / 1985. Βρισκόταν στην οδό Ναυπάκτου 29 στην Αρόη. Συστεγαζόταν με το 20ο Δημοτικό Σχολείου της Πάτρας, γεγονός που είχε οδηγήσει την λειτουργία του σε εναλλασσόμενη βάρδια. Το 1985 πρωτολειτούργησαν ειδικά τμήματακωφών βαρήκοων μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου. Από το 2004 και μετά το σχολείο στεγάζεται σε δικό του κτίριο, στην οδό Στρατηγού Κωνσταντινοπούλου και Κορώνης.
Το 18ο Γυμνάσιο Πατρών άρχισε να λειτουργεί στο νέο του κτήριο και σε μόνιμα πρωινή βάρδια τον Σεπτέμβρη του 2003 με 85 μαθητές. Εφέτος φοιτούν 281 μαθητές σε 12 τμήματα Γυμνασίου, 3 Ειδικά Τμήματα Κωφών και Βαρηκόων Γυμνασίου και 3 Ειδικά Τμήματα Κωφών και Βαρηκόων Λυκείου.
Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι διαρκώς αυξανόμενες παγκόσμιες ανισότητες έχουν δημιουργήσει την ανάγκη όλο και περισσότεροι ανήλικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις χώρες τους. Αυτοί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι μια ιδιαιτέρως ευάλωτη κοινωνική ομάδα και χρήζουν προστασίας. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η κοινωνική περιθωριοποίηση. Μέσω του προγράμματος Good athlete, Better Person ο Προμηθέας φιλοξενεί στο Promitheas Park παιδιά από την Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δίνοντας τους την ευκαιρία να προπονηθούν με το έμπειρο επιτελείο της Ακαδημίας του Συλλόγου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην κοινωνική τους ενσωμάτωση, αλλά και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Εν κατακλείδι, πρέπει να επισημανθεί ότι φιλοδοξία μας είναι το Promitheas Park να μην είναι απλά ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο, αλλά μια ενεργή κοινότητα, στην οποία θα έχουν θεμελιώδη ρόλο δύο βασικές έννοιες, αυτή της Ενσυναίσθησης και αυτή της Συμπερίληψης. Μέσω αυτών των εννοιών, στην κοινότητα μας δεν υπάρχει θέση για οποιεσδήποτε διακρίσεις, ανισότητες και προκαταλήψεις. Σκοπός είναι οι νεαροί αθλητές που θα θέλουν να ενταχθούν στην Ακαδημία μας να μην μας επιλέγουν μόνο για τις πρότυπες εγκαταστάσεις μας και για το αθλητικό μας πρόγραμμα, αλλά γιατί θα γνωρίζουν ότι μέσα από αυτές θα βγουν στην κοινωνία καλύτεροι άνθρωποι! Γιατί αυτά τα νεαρά παιδιά είναι το μέλλον την κοινωνίας μας, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!