ESAKE 7DAYS EuroCup Promitheas Patras Buducnost VOLI Podgorica Gran Canaria Hamburg Towers Hapoel Tel Aviv London Lions Paris Basketball Slask Wroclaw Dolomiti energia Trento Turk Telekom Ankara
fb fb fb fb Euroleague TV EuroCup Fantasy Euroleague OneTeam

GOOD ATHLETE BETTER PERSON

Ο Προμηθέας Πάτρας δεν είναι απλά ένας αθλητικός Σύλλογος, αλλά, πολύ περισσότερο, ένας ζωντανός Οργανισμός, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιείται. Ως μέλος της κοινωνίας, αλληλεπιδρά άμεσα με αυτήν, οπότε οφείλει να έχει αίσθηση της ευθύνης απέναντι της και να λειτουργεί με τρόπο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

Στόχος της αναπτυξιακής πολιτικής είναι να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες δηλαδή για κοινωνική και αθλητική ευημερία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη ευημερία τόσο του Οργανισμού, όσο και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Good Athlete Better Person

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής του Συλλόγου, στοχεύοντας όμως όχι μόνο στην βελτίωση των αθλητικών χαρακτηριστικών των νεαρών αθλητών μας, αλλά, πολύ περισσότερο, στο να τους παρέχουμε τίς προϋποθέσεις και τα κατάλληλα εφόδια ώστε να διαμορφώσουν ισχυρή προσωπικότητα και να γίνουν συνολικά καλύτεροι άνθρωποι. Η φιλοσοφία αυτή αντανακλά τον αξιακό κώδικα του Οργανισμού και συνοψίζεται στο μότο: “Good athlete, better person“.

Με τον ίδιο όρο τιτλοφορείται και το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού, το οποίο αποσκοπεί στην διαπαιδαγώγηση των προπονητών μας, των αθλητών και των οικογενειών τους, μέσω της δημιουργικής συνεργασίας με Κοινωνικούς Φορείς. Οι δράσεις του Προγράμματος αφορούν του τομείς της εκπαίδευσης, της σωματικής και ψυχικής υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καλλιέργειας κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 άρχισε η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, με τον Προμηθέα να συνάπτει σύμφωνα συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ». Στην συνέχεια στο πρόγραμμα εντάχθηκαν το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS», ο Σύλλογος για την εκπαίδευση επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές Πάτρας», το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων «Φροντίζω» και η Δομή Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ

«ΑΛΚΥΟΝΗ»

Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο (Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας) ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τον Ιούλιο του 2003, στην πόλη της Ναυπάκτου και στην ευρύτερη περιοχή, όπου στο χώρο αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη μέριμνα Α.Μ.Ε.Α. άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα.

Πρωτεργάτες στη δημιουργία του Συλλόγου είναι γονείς-κηδεμόνες ανθρώπων με αναπηρίες, που το μέλλον τους δυστυχώς είναι αβέβαιο, καθώς και πρόσωπα ή φορείς που ευαισθητοποιούνται σε παρόμοια κοινωνικά ζητήματα στην περιοχή.

Η συνεργασία του Προμηθέα με την «ΑΛΚΥΟΝΗ» εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δράσης μπάσκετ χωρίς αποκλεισμούς, που δίνει την δυνατότητα άθλησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται τα μέλη της Ακαδημίας του Προμηθέα πάνω σε τομείς που σχετίζονται με τους συνεργαζόμενους Φορείς.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 τα ωφελούμενα άτομα του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Promitheas Park, όπου ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα προπόνησης που έχει σχεδιαστεί από τους προπονητές του ΑΣΠ Προμηθέα, ενώ στο προσεχές μέλλον θα συμμετάσχουν και σε συμπληρωματικές δράσεις, ώστε συνολικά να επιτευχθεί ο στόχος της συμπερίληψής τους στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Παράλληλα, με την συμβολή του επιστημονικού προσωπικού του συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» και των άλλων συλλόγων της δράσης θα διοργανωθούν ημερίδες και παρουσιάσεις που θα έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών της ακαδημίας του Προμηθέα και των γονιών τους για ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ανάγκη για κοινωνική ένταξη των ατόμων με Αναπηρία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης η πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Σκοπός της συνεργασίας του Προμηθέα με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της αθλητικής κοινότητας, καθώς και η προώθηση της κουλτούρας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στα παιδιά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αμοιβαίας υποστήριξης, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις στους αθλητές των ακαδημιών, στους προπονητές, στους γονείς και κηδεμόνες, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους που πιθανά να αντιμετωπίσει ένα παιδί.

Tα Παιδικά Χωριά SOS είναι ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός, ο οποίος εργάζεται για να καλύψει τις ανάγκες και την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η συνεργασία με τον Προμηθέα σκοπεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αθλητών για θέματα που αφορούν την υποστήριξη των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ οι αθλητές θα συμμετέχουν σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και τις δράσεις του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικά Χωριά SOS». Παράλληλα, ωφελούμενοι των προγραμμάτων του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικά Χωριά SOS» θα μπορούν να εντάσσονται στα προπονητικά προγράμματα του Αθλητικού Συλλόγου Πατρών Προμηθέα.

«Μαχητές Πάτρας»

Ο Σύλλογος για την εκπαίδευση επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές Πάτρας» ιδρύθηκε το 1999 από γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση, που επιθυμούσαν για τα παιδιά τους έναν φιλικό, ζεστό χώρο δημιουργικής ενασχόλησης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους. Το 2004 συγκροτήσαν ένα εργαστήριο προεπαγγελματικής κατάρτισης με άξονα την κατασκευή χειροτεχνημάτων και την εικαστική δημιουργία και στόχο την προετοιμασία των νεαρών πια ενηλίκων για ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (εκμάθηση συμπεριφορών εργασίας και απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων εργαστηρίου).

Από το 2011, στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α, ο Σύλλογος λειτουργεί σαν Κέντρο Διημέρευσης, ενώ την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» ως φορέας διαχείρισης ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου / Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για νεαρούς ενήλικες με νοητική υστέρηση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Προμηθέα, οι «Μαχητές Πάτρας» συμμετέχουν στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Euroleague Basketball με τίτλο «One Team». Μέσω του προγράμματος οι ωφελούμενοι των Μαχητών έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικά και αθλητικά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση των προπονητών της ακαδημίας του Προμηθέα, να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες και αξίες.

«Φροντίζω»

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας το 2009 με τη συμμετοχή εθελοντών από το χώρο της υγείας & κοινωνικής φροντίδας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και την γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους.

Ο Προμηθέας και το «Φροντίζω» συνεργάζονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αθλητών για θέματα που αφορούν άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια και νόσο Alzheimer, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με άνοια. Επιπλέον, οι αθλητές του Προμηθέα θα συμμετέχουν σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και τις δράσεις του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω».

Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι διαρκώς αυξανόμενες παγκόσμιες ανισότητες έχουν δημιουργήσει την ανάγκη όλο και περισσότεροι ανήλικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις χώρες τους. Αυτοί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι μια ιδιαιτέρως ευάλωτη κοινωνική ομάδα και χρήζουν προστασίας. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η κοινωνική περιθωριοποίηση. Μέσω του προγράμματος Good athlete, Better Person ο Προμηθέας φιλοξενεί στο Promitheas Park παιδιά από την Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δίνοντας τους την ευκαιρία να προπονηθούν με το έμπειρο επιτελείο της Ακαδημίας του Συλλόγου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην κοινωνική τους ενσωμάτωση, αλλά και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Εν κατακλείδι, πρέπει να επισημανθεί ότι φιλοδοξία μας είναι το Promitheas Park να μην είναι απλά ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο, αλλά μια ενεργή κοινότητα, στην οποία θα έχουν θεμελιώδη ρόλο δύο βασικές έννοιες, αυτή της Ενσυναίσθησης και αυτή της Συμπερίληψης. Μέσω αυτών των εννοιών, στην κοινότητα μας δεν υπάρχει θέση για οποιεσδήποτε διακρίσεις, ανισότητες και προκαταλήψεις. Σκοπός είναι οι νεαροί αθλητές που θα θέλουν να ενταχθούν στην Ακαδημία μας να μην μας επιλέγουν μόνο για τις πρότυπες εγκαταστάσεις μας και για το αθλητικό μας πρόγραμμα, αλλά γιατί θα γνωρίζουν ότι μέσα από αυτές θα βγουν στην κοινωνία καλύτεροι άνθρωποι! Γιατί αυτά τα νεαρά παιδιά είναι το μέλλον την κοινωνίας μας, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!