ESAKE BCL

Οι ειδικοί της Affidea δίνουν οδηγίες προστασίας για την περίοδο καύσωνα

Ο καύσωνας «Κλέων» έχει επίσημα εισέλθει στην Ελλάδα, πυροδοτώντας απότομη άνοδο του  υδραργύρου σε αρκετές περιοχές της χώρας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας. Με αφορμή το κύμα ζέστης το οποίο θα κορυφώσει τη δράση του κλιμακωτά, οι ειδικοί της Affidea μaς συμβουλεύουν για τα προληπτικά μέτρα προστασίας, ενώ μας υπενθυμίζουν ότι σε άμεσο κίνδυνο από τις μεταβολές της θερμοκρασίας βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ευπαθείς ομάδες.

Ακόμα όμως και τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγος, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετοί και κράμπες. Σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους πρέπει να βρίσκονται και όσοι πάσχουν από νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, τα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα. 

Συμβουλές προφύλαξης για τις υψηλές θερμοκρασίες

  • Τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να φροντίζετε να παραμένετε σε σκιερούς, δροσερούς και αεριζόμενους με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενους χώρους. Καλό είναι να γίνονται συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση. Τα γεύματα ενδείκνυνται να είναι όσο γίνεται πιο μικρά σε ποσότητα, ελαφριά και φτωχά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, ενώ απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών.

  • Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού. Επιπλέον, τα ρούχα θα πρέπει να είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, το κεφάλι να είναι καλυμμένο με καπέλο και τα μάτια να προστατεύονται με κατάλληλα γυαλιά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

  • Σε γενικές γραμμές για την προφύλαξη των πολιτών πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, η βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες. Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

  • Η εξάντληση από την ζέστη προκαλείται από απώλεια νερού και αλατιού από το σώμα λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Αν νοιώσετε πονοκέφαλο, ίλιγγο ή σύγχυση, ανορεξία ή ναυτία, εφίδρωση, κράμπες στα χέρια και στα πόδια, γρήγορο ή αδύναμο σφυγμό και αναπνοή, μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος, ξαπλώστε και ανασηκώστε τα πόδια, πιείτε άφθονο νερό ή διαλύστε ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο νερού. Αν ο πάσχων έχει μειωμένες αντιδράσεις, θα πρέπει να καλέσετε 166 και να τον τοποθετήσετε σε θέση ανάνηψης.

  • Ταξιδιώτες με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, σοβαρή αναιμία, επιληψία, μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, πρέπει πριν το ταξίδι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχετε καθώς και η αγωγή σας. Πρέπει επίσης να προμηθευτείτε τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για την διάρκεια του ταξιδιού και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

  • Άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, πρέπει να συνοδεύονται. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με τις παροχές και τις διευκολύνσεις τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και για τις επικρατούσες συνθήκες στον τόπο προορισμού. Ο γιατρός μπορεί να φροντίσει για την παροχή πληροφοριών σε ταξιδιώτες με συγκεκριμένες ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Η Affidea Ελλάδος, εξοπλισμένη µε τον πλέον σύγχρονο και πρωτοποριακό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένη από κορυφαίους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί πρότυπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας πανελλαδικά. Μπορείτε να ενημερώνεστε για ιατρικές συμβουλές και ιατρικά θέματα από την ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.