ESAKE BCL

Τι εξετάσεις συνιστάται να κάνουν οι ασθενείς με long-covid σύνδρομο;

Δεδομένου του σημαντικού αριθμού νοσούντων με COVID-19, σκοπός των οδηγιών είναι η αξιολόγηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών της νόσου και η μείωση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της.

Στόχοι παρακολούθησης ασθενών μετά από COVID-19 νόσο:

– Αξιολόγηση και θεραπεία οξέων συμπτωμάτων/σημείων, όπως μεταλοιμώδους βήχα, δύσπνοιας, καταβολής, υποξαιμίας.
– Η αναγνώριση των μακροπρόθεσμων αναπνευστικών επιπλοκών της πνευμονίας από COVID-19 και η παρακολούθηση των ασθενών.
– Η αναγνώριση σε πρώιμο στάδιο των πιο σοβαρών επιπλοκών που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία, όπως η πνευμονική ίνωση και η πνευμονική αγγειακή νόσος.
– Η επιβεβαίωση της πλήρους ύφεσης των απεικονιστικών ευρημάτων των ασθενών με πνευμονία COVID-19.
– Η ολιστική προσέγγιση της νόσου (πχ ψυχολογική υποστήριξη σε αγχώδη διαταραχή ή γνωσιακές διαταραχές, θεραπεία αποκατάστασης σε σαρκοπενία μετά από παρατεταμένη νοσηλεία/ΜΕΘ κ.ά).

Εκτός από την φυσική εξέταση και την λήψη αναλυτικού ιστορικού, μπορεί να είναι αναγκαία και η διενέργεια περαιτέρω εργαστηριακού ελέγχου. Δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση που να διαχωρίζει τις Post-COVID καταστάσεις από άλλες αιτιολογίες και νοσήματα.

Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, κατόπιν αξιολόγησης των συμπτωμάτων (είδος, βαρύτητα, διάρκεια) του ασθενούς, των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης, της βαρύτητα της νόσησης από COVID-19 και των συνοσηροτήτων του ασθενούς. Δεν χρειάζεται όλοι οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο.

Προτείνεται ένα βασικός εργαστηριακός έλεγχος για τους ασθενείς που έχουν εμμένοντα συμπτώματα με σκοπό την διάγνωση και εκτίμηση καταστάσεων που ενδεχομένως χρειάζονται θεραπεία, μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για την αντιμετώπιση των Post-COVID καταστάσεων. Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει

Γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, κρεατινίνη, ουρία, γενική ούρων
Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας, CPK, CRP, TKE, φερριτίνη, Θυρεοειδικός έλεγχος (TSH, FT4), D-dimer, ινωδογόνο, Τροπονίνη, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Β12
Προτείνεται επίσης ένας πιο ειδικός έλεγχος ανάλογα με την κλινική υποψία ή τα συμπτώματα του ασθενούς. Ο ειδικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει

– Ρευματολογικές καταστάσεις
– Αντιπυρηνικά αντισώματα, ρευματοειδής παράγοντας, αντι-CCP, αντισώματα καρδιολιπίνης και CRP
– Διαφοροδιάγνωση πνευμονικών ή καρδιακών συμπτωμάτων
– Β- νατριουρητικό πεπτίδιο

Οι ασθενείς πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινογραφία θώρακος και μετά Αξονική τομογραφία θώρακος υψηλής ευκρίνειας (HRCT) και CT αγγειογραφία πνευμόνων (CTPA), ενώ επί ενδείξεων ή ανάλογα με τις επιπλοκές της νόσου κατά τη νοσηλεία ή το ιστορικό του ασθενούς υπερηχοκαρδιογράφημα και καρδιολογικό έλεγχο.

Τι υποστήριξη μπορώ να έχω για το long-COVID από την Affidea;

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται με συνεχιζόμενα συμπτώματα. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία όσων νόσησαν από την COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν με συμπτώματα, παρέχει την κατάλληλη διάγνωση με εξετάσεις προσαρμοσμένες στις μακροχρόνιες συνέπειες της COVID-19.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο Όμιλος Affidea προσφέρει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες διαγνωστικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της σταδιακής επαναφοράς στην καθημερινότητά της. Οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, εφαρμόζοντας τα μέτρα προφύλαξης που έχει θέσει η Πολιτεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος.

Οι επιπτώσεις του “longCOVID” σε επίπεδο κοινωνίας και δημόσιας υγείας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται με συνεχιζόμενα συμπτώματα του συνδρόμου. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία όσων νόσησαν από την COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν με συμπτώματα, παρέχει την κατάλληλη διάγνωση με ειδικά πακέτα εξετάσεων.